Voeding en Zo

Mogelijkheden

Voeding en Zo is een diëtistenpraktijk voor een grote doelgroep. Als diëtist zijn wij geïnteresseerd in de mens achter de voedingsgewoonte.  Wij begeleiden bij het afstemmen van uw dieet(wens) in uw dagelijks leven. Maatwerk waarbij wij er voor kiezen om te werken met een lange termijn oplossing, zodat u het bereikte resultaat kunt vasthouden. Wilt u werken aan een evenwichtig eetpatroon passend bij uw unieke situatie? Dan nodigen wij u van harte uit om samen met ons de uitdaging aan te gaan!

Hieronder vindt u een greep uit de mogelijkheden. Staat uw vraag er niet bij of wenst u aanvullende informatie dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Diabetes mellitus

Bij diabetes mellitus is het van belang dat voeding, beweging en eventuele medicatie en/ of insuline met elkaar in balans worden gebracht. Daarbij maakt het niet uit of het pas ontdekt is of dat u al langere tijd bekend bent met diabetes mellitus. Juist door aanpassingen in uw leefgewoontes kan het gebruik van medicatie of het continu ophogen ervan worden voorkomen of uitgesteld.
Wij doen dit in samenwerking met uw huisarts, specialist of praktijkondersteuner.

 

Hart- en vaatziekten

Zowel in het preventief als na een incident zijn uw voedingsgewoontes van belang. U kunt worden doorverwezen bij hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte of overgewicht. Praktische adviezen bij het vervangen van zout, kan ik mijn cholesterol verlagen zonder medicatie en is gebruik van specifieke producten ( rode rijst / knoflooktabletten / visoliecapsules / plantesterolen) noodzakelijk zijn zo maar een greep van de onderwerpen die aan bod kunnen komen.

 

Overgewicht bij kinderen en volwassenen

Deze mag zeker niet ontbreken in ons rijtje. Overgewicht is een hot item. Door de bank genomen worden we met zijn allen steeds een beetje zwaarder. Hoe zorg je er nu voor dat je jouw streefgewicht bereikt? En hoe houd je het daarna op peil zonder in het gevreesde jojo-effect te belanden. Wat zegt de term ‘light’ eigenlijk en zijn al die zoetstoffen wel goed voor je? Moet ik nu op de kilocalorieën letten of op de koolhydraten? Vele vragen steken in zo’n traject de kop op en het is een kunst op zich om je staande te houden tussen alle verleidingen en de jungle van de voedingsmiddelen industrie en de commercie.

 

 

Eetproblemen of eetstoornissen

Eetproblematiek komt veel vaker voor dan u denkt. Het is een lastig fenomeen om te ontkoppelen, maar zeker niet onmogelijk.  Afhankelijk van de ernst van het probleem kiezen wij er voor om samen met u een behandeltraject aan te gaan of in samenwerking met een psycholoog. Bij diepgewortelde eetproblemen geven wij er de voorkeur aan u door te verwijzen naar een gespecialiseerde instelling. In het voor- en natraject kunt u dan wel van onze expertise gebruik maken.

 

 

Voedselovergevoeligheid

Allergieën en voedselintoleranties komen steeds vaker voor. Wij focussen ons vooral in de begeleiding van lactose intolerantie en de opstart van vaste voeding bij koemelkeiwitallergie. Bent u bekend met een meervoudige allergie of wenst u een orthomoleculaire benadering dan verwijzen wij u heel graag door naar een gespecialiseerde collega in de regio.

 

 

Maag- darmklachten

Maag- en darmklachten en eigenlijk ook aandoeningen aan de lever komen in vele varianten voor. Hierbij kunt u denken aan obstipatie, chronische diarreeklachten, prikkelbaar darmsyndroom, maagzuurklachten en nog veel meer. Veelal worden ze opgelost met een zakje van de dokter of erger nog we zien ze als ‘normaal’, maar in zeer veel gevallen is er verrassend veel resultaat te boeken met aanpassingen in uw voedingsgewoontes. Wij gaan samen met u op zoek naar de voedingsmiddelen die de oorzaak zijn van de klachten of producten die bestaande klachten versterken.

 

 

COPD

COPD is een chronische progressieve luchtwegaandoening. Deze doelgroep kenmerkt zich door een afnemende vetvrije massa (o.a. spiermassa) tijdens opvlamming van de ziekte. Dit proces zorgt er onder andere voor dat herstel moeizamer verloopt, lagere weerstand en vaak afname in de dagelijkse beweging. Vergist u zich hierbij niet in uw lichaamsgewicht. Bij een laag gewicht is het wellicht aan de buitenkant beter zichtbaar, maar bij overgewicht komt het net zo vaak voor. Wij maken gebruik van de bio impedantie analyse om uw vetvrije massa op te meten. Aan de hand hiervan kunnen wij nog beter uw dieet samenstellen en samen en het effect van de dieetbehandeling inzichtelijk maken.

 

Ondervoeding en/ of ondergewicht

Bij de diëtist denken we vooral aan overgewicht. Zoals u al heeft kunnen lezen behandelen wij deze doelgroep zeker ook, maar wat velen niet weten is dat in onze top 3 de ondervoede cliënt staat. Er zijn 3 verschillende ondervoedingssyndromen en allemaal vragen ze een net iets ander behandelplan. Wij bekijken samen met u om welk ondervoedingssyndroom het gaat en wat het bijpassende behandelplan wordt. Vergis u niet. Ondervoeding komt ook voor bij een hoge BMI.

 

 

Chronisch nierfalen/ verminderde nierfunctie

Nieren, zoals u wellicht bekend is, zijn zeer essentiële organen die we graag zo optimaal mogelijk laten functioneren. Toch kan het door omstandigheden zo zijn dat ze minder goed gaan functioneren. Met behulp van aanpassingen in uw dieet proberen we de nier zoveel mogelijk te ontlasten en verdere achteruitgang zoveel mogelijk te voorkomen.

 

 

Vitamine- en / of mineralen tekort

Enkele jaren geleden waren wij zeer aangenaam verrast dat wij de ene na de andere doorverwijzing kregen met de vraag of er een oorzaak lag in de voeding van een bestaand tekort in vitamine- en/ of mineralenbehoefte. Voor ons een zeer kleine moeite om uw voeding samen met u te berekenen en te analyseren op een eventuele oorzaak en waar nodig u gelijk van praktische tips te voorzien om dit in de toekomst te voorkomen.

 

 

Algemene vragen over voeding

Voeding is een boeiend onderwerp waarin vele vraagstukken de ronde doen. Heeft u zo’n vraagstuk en zou u deze graag eens aan de professional willen voorleggen? Of organiseert u een bijeenkomst waarbij voeding 1 van de thema’s is. Schroom niet en neem contact met ons op.