Voeding en Zo

Zo jammer…

IMG_0487Iedereen die ooit eens met mij een gesprek heeft gevoerd over pakjes en zakjes weet dat ik daar geen voorstander van ben. Maar goed na 3 dagen achtereen asperges eten op traditionele wijze met een gekookt eitje en ham wilde ik even wat anders doen. Dinsdag is zwemles dag van onze zoon en die schurkt net tegen de tijd aan dat ik sta te koken. Oftewel wel de asperges, maar toch even makkelijk.

Zo viel mijn oog bij de gele winkel, zo heet bij ons thuis de jumbo, mijn oog op een zakje aspergesaus. Wat principiële dingetjes gecombineerd met gemakzucht maakte dat het zakje toch mee naar huis ging.  Met enige regelmaat wordt mij gevraagd of ik thuis mijn werk een beetje naast me neer kan leggen en gewoon met eten kan omgaan. Nou ben ik er van overtuigd dat ik dat kan , maar vandaag viel me de tuttuttuttut wijzende vinger van de diëtist in mijzelf me op. Ook met een pakje of een zakje kan je nog best een punt aan een maaltijd breien dat deze nog een soort van gezond is……moet je alleen niet naar Maggi luisteren.

 

Nou is het al een kunst op zich om het gemiddelde mens aan voldoende groente te krijgen. De  voedselconsumptiepeiling die eens in de zoveel jaar gehouden wordt geeft daar een mooi beeld van.

Een citaat uit de laatste peiling.

“Consumptie van groenten, fruit en vis

Groenten en fruit

Volgens de Richtlijnen Goede Voeding at slechts een klein deel van de bevolking voldoende groenten en fruit. Bij een aantal leeftijdsgroepen voldeed slechts 1% aan de richtlijn van 200 gram groenten. Dit nam toe met de leeftijd tot maximaal 14% bij vrouwen boven de 50 jaar. De aanbeveling om twee stuks fruit te eten werd door een iets groter percentage van de bevolking gehaald. Dit varieerde voor de verschillende leeftijdsgroepen van 3 tot 26%. “
Bron: VCP-Basis 7-69 jaar, 2007-2010

 

Samengevat….groente is een dingetje. Dan vind ik het echt zo ontzettend jammer en een mega tegenvaller dat een maggi (zijn er meer hoor) op zijn verpakking durft te zetten dat je voor 3 personen 500 gram asperges moet aanhouden. Recentelijk is de aanbeveling groente opgehoogd van 200 gram naar 250 gram per dag voor een volwassen persoon tussen de 19-50 jaar. Ik ben geen rekenwonder, maar 3 maal 250 gram is bij mij nog altijd 750 gram. Die 250 gram dienen dan ook op je bord te liggen en niet nog eerst schoongemaakt te worden.

 

Tuurlijk even de proef op de som genomen, zo ben ik nou eenmaal. Wij eten met 2 personen 1 kg asperges. Eerste 500 gram geschild en daarna op de keukenweegschaal gemikt. Resultaat van die 500 gram blijft er slechte 340 gram over. Zo wordt het echt een uitdaging om je groente binnen te krijgen.

 

Tip van de dag:
–  blijf zelf nadenken
– weeg voor de gein, gewoon omdat het kan, af en toe eens iets wat je op je bordje legt.

 

Eet smakelijk voor straks. Wij gaan eerst naar de zwemles.